9 Απριλίου, 2019

«Χρωματιστές γυναίκες» με ολοζώντανα χρώματα

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ζωγραφίζεις το έργο του Βασίλη Ζιώγα όπως εσύ το βίωσες.

Για τις «Χρωματιστές γυναίκες» γράφτηκε από τους κριτικούς ότι «χωρίς να αγγίζει σε καμιά συγκεκριμένη συνταγή» αυτό το θεατρικό έργο «διεξάγει νικηφόρα τη μάχη για το ελληνικό ποιητικό θέατρο». Αν ο ορισμός «ποιητικό θέατρο» ακούγεται αφηρημένος, είναι γιατί ο συγγραφέας του, ο Βασίλης Ζιώγας, επηρεάζεται από διάφορα είδη, χωρίς όμως να δεσμεύεται από αυτά.

Οι «Χρωματιστές γυναίκες» είναι μια σκληρή ηθογραφία για δύο ορφανές αδερφές παγιδευμένες στο πατρικό τους σε κάποιο ελληνικό νησί που δεν κατονομάζεται. Είναι ένα κοινωνικό δράμα με θέμα τα τραύματα που αφήνει η κακοποίηση των παιδιών από τον πατέρα. Κι ένα ψυχολογικό πορτρέτο αυτών των δύο αδερφών, της Έλλης και της Άννας, γεμάτο απωθημένα και προβολές, αρνήσεις και εκλογικεύσεις, που θα έδιναν άφθονο υλικό σε μια ψυχαναλυτική συνεδρία.

Διαρκώς επίσης πλανάται η αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα ghost story, κάτι που τονίζουν στη συγκεκριμένη παράσταση τα κινηματογραφικά μουσικά θέματα του Νίκου Πλατύραχου. Υπάρχουν, τέλος, σουρεαλιστικά στοιχεία από το θέατρο του παραλόγου, όπως ο συνειρμικός και επαναληπτικός λόγος.

Στην παράσταση της ομάδας A Dream & The Gun στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, το έργο του Ζιώγα ζωντανεύει σε όλες τις διαστάσεις του χάρη σε μια ομαδική δουλειά που υπηρετούν ολόσωστα οι δύο ηθοποιοί.

Η Μυρτώ Γκόνη (Άννα) είναι σαν να φοράει τη μάσκα ενός κλόουν κάνοντας τραγι-κωμικούς μορφασμούς με πλαστική άνεση. Απέναντί τη, η Βιργινία Ταμπαροπούλου (Έλλη) έχει μια καταθλιπτικόμορφη όψη χάρη στο μακιγιάζ της, που εκφράζει την υποταγή της στη μοίρα.


Οι δύο ηθοποιοί εκτελούν άψογα τις κινήσεις της Λαμπρινής Γκόλια βγάζοντας στο σώμα τους τον ψυχισμό των ηρωίδων: η σεξουαλικά απελευθερωμένη Άννα της Γκόνη στήνεται προκλητικά και ακκίζεται, ενώ η παραδομένη Έλλη της Ταμπαροπούλου περπατάει πάνω στα πατάκια και καθαρίζει με μανία βρομιές στο πάτωμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η Έλλη και η Άννα μαζεύουν τις ψηφίδες του παρελθόντος τους. Προσπαθούν να το ερμηνεύσουν (πλατειάζοντας ωστόσο από κάποιο σημείο και μετά), συγκρούονται, καθρεφτίζονται η μία στην άλλη, τη μία στιγμή απομακρύνονται και την άλλη πλησιάζουν, μέχρι τελικά να ενωθούν.

Προσπαθώντας να απεγκλωβιστούν από το παρελθόν και να βαδίσουν προς ένα λυτρωτικό μέλλον, αυτές οι «Χρωματιστές γυναίκες» αποκαλύπτουν σιγά-σιγά τα χρώματά τους, αφήνοντας εσένα το θεατή να ζωγραφίσεις την ιστορία τους όπως τη βίωσες.

Info
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παίζουν: Μυρτώ Γκόνη, Βιργινία Ταμπαροπούλου
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο  21:15, Κυριακή 19:00