23 Απριλίου, 2019

Οι ομορφότερες Αναστάσεις στις εκκλησίες της Αθήνας

8 αναστάσιμες λειτουργίες για να πεις το «Χριστός Ανέστη» με ξεχωριστό στιλ.

Στην Ανάσταση θα πας, έστω και για το «Χριστός Ανέστη». Αν διαβάσεις όμως τις προτάσεις μας για αθηναϊκές εκκλησίες με εκπληκτική θέα, ethnic χρώμα ή αίγλη επισημότητας, πιστεύουμε ότι η ατμόσφαιρα θα σε παρασύρει να μείνεις και στην κατανυκτική λειτουργία που ακολουθεί.

 

Με την Αθήνα πιάτο στον Άγιο Γεώργιο του Λυκαβηττού

Αν σε γοητεύει η όψη της πόλης από ψηλά σαν να την έχει τραβήξει φωτογραφία ένα drone, τότε η καλύτερη επιλογή είναι το εμβληματικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Λυκαβηττό. Όταν δοθεί το σύνθημα με το «Χριστός Ανέστη», τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται στις γειτονιές της Αθήνας δημιουργούν μια εικόνα μαγευτική ως εκεί που φτάνει το μάτι σου. Αφού θα έχεις ανέβει μέχρι την κορυφή του λόφου, μπορείς επίσης να επισκεφτείς το κοντινό εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων.

info: Λόφος Λυκαβηττού, Λυκαβηττός

 

Αναστάσιμη ιεροτελεστία που δεν έχεις ξαναζήσει στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο

Η ανάσταση στο μικρό εκκλησάκι των χριστιανών Αιθιόπων είναι μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσεις από νωρίς που ξεκινά (γύρω στις 9 μ.μ.) και μέχρι το τέλος της πολύ μετά τα μεσάνυχτα. Στο εσωτερικό, οι πιστοί είναι ξυπόλητοι και καλυμμένοι με λευκό λεπτό ύφασμα και κάθονται οκλαδόν στο πάτωμα πάνω σε χαλιά. Η πολύωρη λειτουργία είναι μια υπνωτιστική τελετουργία με τύμπανα, αλαλαγμούς και αναπαραστάσεις, που όσοι την έχουν βιώσει την περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Στο τέλος, θα σε κεράσουν παραδοσιακή αιθιοπική πίτα ιντζέρα.

info: Μπόχαλη 12, Πολύγωνο

 

Στην υπέρλαμπρη Μητρόπολη

Αναστάσιμο μήνυμα από τον αρχιεπίσκοπο και εκπροσώπους από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει η αναστάσιμη λειτουργία στη Μητρόπολη για όσους αναζητούν επισημότητα και ενσταντανέ πριν τα δείξουν τα δελτία ειδήσεων. Η λειτουργία πραγματοποιείται στο κατάφωτο εσωτερικό της Μητρόπολη και στον περίβολό της, όπου παρατάσσονται τιμητικά στρατιωτικά αγήματα και η μπάντα, που μεταξύ άλλων ανακρούει τον εθνικό ύμνο.

info: Πλατεία Μητροπόλεως, Κέντρο

 

Σε άμεση σύνδεση με Ιεροσόλυμα στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα

Οι Άγιοι Ανάργυροι στην Ερεχθέως στην Πλάκα έχουν ως αγιοταφίτικο μετόχι το προνόμιο να υποδέχονται πρώτοι το άγιο φως το απόγευμα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πιστοί συνωστίζονται στα στενάκια των Αναφιώτικων, αλλά παραμένουν και για την κατανυκτική λειτουργία μετά το «Χριστός Ανέστη».

info: Ερεχθέως 18, Πλάκα

 

Κοσμοπολίτικη αύρα στη Μονή Ασωμάτων-Πετράκη στο Κολωνάκι

Το θαυμάσιο προαύλιο της Μονής Ασωμάτων-Πετράκη, που παίρνει άριστα στη landscape art του κήπου, είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων του Κολωνακίου αλλά και κοσμικών που έχουν μείνει στην Αθήνα. Η Ανάσταση πραγματοποιείται έξω από την εκκλησία, με τους ιερείς ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος.

info: Ιωάννη Γενναδίου 14, Κολωνάκι

 

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα της πόλης από την Αγία Μαρίνα στο λόφο Νυμφών

Ειδυλλιακή τοποθεσία κάτω από το Αστεροσκοπείο, με την Αθήνα να απλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Θα σταθείς στην πλακόστρωτη αυλή και τις ματιές σου θα κλέβει μία η περίτεχνη αρχιτεκτονική της Αγίας Μαρίνας και μία η θέα.

info: Αγίας Μαρίνας 1, Θησείο

 

Με ρωσικό κουλέρ λοκάλ στην Αγία Τριάδα στη Φιλλελλήνων

Στη ρωσική εκκλησία του κέντρου, η γυναικεία χορωδία ερμηνεύει τους αναστάσιμους ψαλμούς στα ελληνικά και στα ρωσικά, το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται εκατό φορές και οι πιστοί φέρνουν καλάθια με κόκκινα αβγά, τσουρέκια, τυριά, αλλαντικά και σκόρδα για να τα ευλογήσει ο ιερέας και κατόπι να μοιραστούν.

info: Φιλελλήνων 21Α, Σύνταγμα

 

Με θέα στην αθηναϊκή ακτογραμμή στην Αγία Αικατερίνη στον Πειραιά

Αν ακούς «θέα» και τρέχεις, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα κατέβεις μέχρι τον Πειραιά για Ανάσταση. Η τοποθεσία της Αγίας Αικατερίνης σε ένα ύψωμα στην Καστέλλα προσφέρει απίστευτη θέα στη φωτισμένη παραλιακή από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα, που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν στον ουρανό σε όλο το μήκος της ακτογραμμής εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

info: Ακτή Κουντουριώτου & Βολανάκη, Καστέλλα