22 Απριλίου, 2019

9 ατμοσφαιρικές περιφορές Επιταφίου στην Αθήνα

Ακολούθησε τις πιο γραφικές διαδρομές στην πόλη για να νιώσεις την κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής.

Κατάνυξη στην Αθήνα; Κι όμως γίνεται… Η κυκλοφορία σταματάει και οι πομπές για την περιφορά του Επιταφίου γεμίζουν τους δρόμους με το φως των κεριών και τις ψαλμωδίες. Αν έχεις μείνει στην πόλη τη Μεγάλη Παρασκευή, σου προτείνουμε 9 εκκλησίες, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και κοινό η καθεμία, για να μπεις στο πνεύμα του θείου πάθους.

 

Με επισημότητα και λάμψη στη Μητρόπολη Αθηνών

Πολιτικοί που έχουν παραμείνει στην Αθήνα, πένθιμα εμβατήρια από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δέηση από τον αρχιεπίσκοπο στον Άγνωστο Στρατιώτη… Η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης γύρω από την πλατεία Συντάγματος είναι η πιο επίσημη και μεγαλοπρεπής τελετή που μπορείς να παρακολουθήσεις τη Μεγάλη Παρασκευή, μαζί με χιλιάδες πιστούς και Αθηναίους που κάνουν τη βόλτα τους στην κλειστή για ένα δίωρο περίπου περιοχή.

info: Πλατεία Μητροπόλεως, Κέντρο

 

Με πλακιώτικη γραφικότητα στην Αγία Αικατερίνη

Εκατοντάδες τουρίστες και Αθηναίοι συνωστίζονται γύρω από τον περίβολο της Αγίας Αικατερίνης για να παρακολουθήσουν την ακολουθία του Επιταφίου, η οποία ξεκινά γύρω στις 8 μ.μ. Η περιφορά κατευθύνεται μέσα από τα πλακιώτικα στενά προς το σταθμό του μετρό Ακρόπολη και επιστρέφει προς την εκκλησία περνώντας μπροστά από την Πύλη του Αδριανού και στρίβοντας στην οδό Λυσικράτους.

info: Χαιρεφώντος 10, Πλάκα

 

Η πιο αρχοντική περιφορά στον Άγιο Νικόλαο Ρηγγίλης

Αν και ο εξοχικός περίβολος του Αγίου Νικολάου γεμίζει μέχρι την τελευταία στιγμή με κόσμο που έρχεται από το Παγκράτι και το Κολωνάκι, η διαδρομή της περιφοράς γίνεται με κατανυκτικό και άνετο ρυθμό. Η πομπή προχωρά στους δρόμους της περιοχής των Ανακτόρων (ευκαιρία να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική των πολυκατοικιών της περιοχής), κάνοντας στάση στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος (Μουρούζη), στην Προεδρική Φρουρά (Ηρώδου Αττικού) και στο Προεδρικό Μέγαρο. Κάποιες φορές, ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου συναντά εκείνον του ναού των Ταξιαρχών της οδού Στησιχόρου.

info: Ρηγγίλης, Κολωνάκι

 

Με θαυμάσια χορωδία στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση

Η αντρική πολυφωνική χορωδία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση, που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Θεμιστοκλή Πολυκράτη, δίνει τον τόνο σε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής που θα παρακολουθήσεις στην πόλη. Η περιφορά πραγματοποιείται σε ένα εμπορικό τρίγωνο πιο ήσυχο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου, βγαίνοντας στη Σταδίου, περνώντας από το κάτω μέρος της πλατείας  Συντάγματος και καταλήγοντας στο ναό μέσω Ερμού, Βουλής και Κολοκοτρώνη.

info: Πλατεία Καρύτση, Κέντρο

 

Στα στενά του εμπορικού τριγώνου στην Αγία Ειρήνη

Η Αγία Ειρήνη, απλό σκηνικό τις υπόλοιπες μέρες για όσους συχνάζουν στα μαγαζιά του εμπορικού τριγώνου, τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρει μία από τις πιο κατανυκτικές ακολουθίες χάρη στη βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Η περιφορά περνάει από την Ερμού, την Ευαγγελιστρίας και την Κολοκοτρώνη για να επιστρέψει στο ναό.

info: Αιόλου 36, πλατεία Αγίας Ειρήνης

 

Με θέα Ακρόπολη στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη

Ο ομορφότερος περίπατος της πόλης, η πεζοδρομημένη Αποστόλου Παύλου, είναι η διαδρομή που ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Η πομπή απομακρύνεται από την καταπράσινη τοποθεσία της εκκλησίας, κατευθύνεται προς το Θησείο και επιστρέφει έχοντας χαρίσει στους πιστούς όμορφα ενσταντανέ της φωτισμένης Ακρόπολης.

info: Λόφος Φιλοπάππου

 

Με ανοιξιάτικα αρώματα στους Άγιους Ταξιάρχες στο Πεδίο Άρεως

Μετά τις εργασίες ανάπλασης και φωτισμού στο Πεδίο του Άρεως, η περιφορά του επιταφίου στα μονοπάτια του δημόσιου πάρκου είναι ένας απολαυστικός περίπατος που δεν θέλεις να χάσεις. Θα βρεις την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών πίσω από τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου μπαίνοντας από την οδό Ευελπίδων και θα παρακολουθήσεις την ακολουθία και την περιφορά κυρίως με περιοίκους.

info: Ευελπίδων 17, Πεδίο Άρεως

 

Στην καρδιά της Ερμού στην Καπνικαρέα

Η Ερμού μπαίνει σε άλλους ρυθμούς τη Μεγάλη Παρασκευή για χάρη της ακολουθίας του Επιτάφιου στην Καπνικαρέα. Στη μικρή βυζαντινή εκκλησία που άλλες μέρες δονείται από τους ήχους των μουσικών του δρόμου, εκείνη τη μέρα ακούγονται καθαρά οι ύμνοι του θείου πάθους. Η σύντομης διάρκειας περιφορά πραγματοποιείται στον πεζόδρομο γύρω από την εκκλησία.

info: Καπνικαρέας 10, Κέντρο

 

Μεσημεριανή περιφορά στη Μονή Καισαριανής

Ανέβα στην Καισαριανή το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής για την πιο ξεχωριστή ακολουθία Επιταφίου μέσα στον καταπράσινο Υμηττό. Χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, το μοναστήρι της Καισαριανής ανοίγει με ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για τη συγκεκριμένη ημέρα. Η λειτουργία ξεκινάει στις 2 μ.μ. και η περιφορά που ακολουθεί προχωρά μέσα στα μονοπάτια του βουνού.

info: Δάσος Υμηττού, Καισαριανή